Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2015 18:38 - В очакване на първата рожба
Автор: kakstava Категория: Тя и той   
Прочетен: 173 Коментари: 0 Гласове:
0



“Не купувай нищо преди да се роди бебето!” – това е съветът, който е получила от поне две баби всяка бременна жена. Но, ако се допитате до наскоро раждала приятелка, ще разберете, че тази сентенция е не само плод на не толкова смислени суеверия, но и създава доста неудобства. Защото, още с появата си, вашето малко съкровище ще поиска и ще получи цялото ви внимание и обич. Стресът също не е за подценяване – всичко е ново и непознато, грижите за бебето изискват съсредоточеност и отдаденост и едва ли ще ви остане време, пък и желание, за многочасови маратони из магазините. Това занимание ще бъде далеч по-приятно в периода на очакване, когато ще можете да се насладите максимално на обикалянето и избора на най-удобното креватче, най-подходящото дюшече, най-хубавия компект за изписване, за най-свидната рожба. Можете заедно с любимия мъж или бременна приятелка да си организирате малки, но приятни разходки до някой хипермаркет или просто да разглеждате с часове асортимента на кварталния детски магазин, в който е и по-вероятно да ви обърнат нужното внимание.

Разбира се, предварителното пазаруване предполага закупуването на много излишни вещи, с които да напълните в последствие поне едно чекмедже “за по-нататък”, но пък и следродилната еуфория не е за подценяване.

Задължително предварителна подготовка

Първото, за което трябва да помислите с вашия любим, е освежаване на стаята, в която ще спи бебето. Ремонтът трябва да се случи достатъчно рано, за да не “ухае” на бои и латекс, когато се приберете от родилния дом. Тук бих искала да споделя фрапиращ за мен случай на моя позната, чийто свекър решил, че ще лакира креватчето, взето назаем, в деня в който се роди внучето му. В резултат на това, се наложи спешна промяна в местоположението на майката и бебето, а самото новородено спинка цял месец в количката си, защото... през зимата “две ръце” съхнат бавно, а миризмата е трайна.

Какво да приготвим за бебето у дома

Хранене

Ако кърмите, се погрижите предимно за себе си – необходими са ви спокойствие, много течности и балансирана храна.

Като принадлежности са ви достатъчни:

  • две шишета от по 125мл.
  • биберони към тях
  • четка за по-добро почистване на принадлежностите за хранене

Необходимо е да помислите за стерилизацията на шишетата и бибероните. За мен най-подходящ и естествен начин за стерилизиране, е чрез метода “на пара”. Много удобен вариант на стерилизатор е този, предначначен за поставяне в микровълнова печка – малък, компактен и доста по-евтин от електрическия стерилизатор или таблетките за студена стерилизация.

Сън

  • детско креватче – много удобни са моделите на две нива. Горното ниво спестява излишното навеждане, поне докато бебето не започне да се обръща само.
  • дюшече – посъветвайте се с продавач-консултант за най-добрия вариант
  • спално бельо – два или три комплекта
  • одеяла
  • 2 спални чувалчета

Къпане

  • ваничка
  • подложка за къпане
  • меки хавлийки
  • термометър за вода – това е сигурен начин да определите най-подходящата температура на водата, с която къпете бебето. С времето ще стане напълно ненужен, но като за начало носи доза спокойствие.

Тоалет

  • подложка с непромокаемо покритие– изключително удобна за обличане, преповиване и гимнастика на бебето. Можете да я поставите върху шкаф, на удобно за вас ниво. Ще намерите такава във всеки детски магазин.
  • козметика – допитайте се до педиатър за най-подходящите продукти
  • еднократни пелени и мокри кърпички

Дрехи за бебето

Осигурете си 4-5 пълни комплекта дрехи. Напълно достатъчни са ви, защото: първо – най-вероятно ще обновявате гардероба на бебето всеки месец, тъй като то ще расте с бурни темпове и второ – със сигурост ще получите доста дрешки като подарък от близки, приятели и роднини.

Не ви препоръчвам

  • обиколник за детско креватче – затруднява видимостта към бебето
  • камизолки – макар повечето от нас да са отгледани в тези странни дерхи, не ви ги препоръчвам. По мои наблюдения, а и според мненията на други майки, връзките на врата са много неудобни за бебето, а гръбчето му е постоянно голо. Затова, заложете на бодита с копченца, удобни и обхващащи цялото телце.

И ако все пак предварителното пазаруване за бебето ви се струва притеснително, има решение. Обиколете заедно с бъдещия татко магазините, изберете заедно всичко, което ще ви е необходимо и направете списък, който той да изпълни след като бебето се роди. Суеверията са ненужни, пораждащи предразсъдъци и страх творения, на които обаче всички сме подвластни понякога, особено, когато носим под сърцето нов живот.



Тагове:   новородено,   рожба,   бебе,   първа,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kakstava
Категория: Хоби
Прочетен: 5513
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031